L-teanin: En omfattande guide till dess möjliga hälsofördelar - nutri.se (2024)

Innehållsförteckning

L-teanin är en aminosyra som naturligt förekommer i tebladen och som har många intressanta hälsofördelar. Det är speciellt känt för sina lugnande och stressreducerande egenskaper, men det finns även tecken på att det kan ha andra positiva effekter på hjärnan och kroppen. I den här artikeln kommer vi att djupdyka i vad L-teanin är, var det kommer ifrån, och vilka möjliga hälsofördelar det kan ha.

L-teanin: En omfattande guide till dess möjliga hälsofördelar - nutri.se (1)

Vad är L-teanin?

L-teanin, även känt som γ-glutamyltyrosin, är en aminosyra som är naturligt förekommande i tebladen. Det är en av de aminosyror som ingår i proteiner, och det har en unik kemisk struktur som gör att det kan tränga igenom blod-hjärnbarriären och påverka hjärnaktiviteten.

L-teanin är en icke-essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen kan producera den själv. Det är dock möjligt att öka intaget av L-teanin genom att dricka te eller ta tillskott.

Produkttips från Nutri.se >

Oly - Fadogia Agrestis - 600mg - 60 vcaps

249kr

More info

Oly - Shilajit Extract, 500mg - 60 vcaps

299kr

More info

Var kommer L-teanin ifrån?

Som tidigare nämnts finns L-teanin naturligt i tebladen, så det är en av de mest kända källorna till aminosyran. Teinnehållet i olika teer kan variera, men det finns teer som är rikare på L-teanin än andra. Grönt te och svart te innehåller båda L-teanin, men grönt te innehåller generellt mer av aminosyran än svart te.

L-teanin finns även i vissa alger och i mindre mängder i växtproteiner som sojabönor och ärtor.

Vilka hälsofördelar kan L-teanin ha?

L-teanin är mest känt för sina lugnande egenskaper, men det finns även tecken på att det kan ha andra hälsofördelar. Här är några av de möjliga fördelarna med L-teanin:

Stressreduktion

En av de mest kända hälsofördelarna med L-teanin är dess förmåga att reducera stress och ångest. En studie från 2008 visade att L-teanin minskade stressnivåerna hos möss som utsattes för stressor, och en annan studie från 2011 visade att L-teanin minskade ångest och förbättrade humör hos människor som tog tillskottet.

Detta kan bero på att L-teanin påverkar produktionen av dopamin och serotonin, två signalämnen i hjärnan som är kopplade till humör och stressnivåer. Enligt en studie från 2014 kan L-teanin även öka produktionen av alpha-vågor i hjärnan, vilket är kopplat till en avslappnad och lugnande tillstånd.

Förbättrad kognitiv funktion

Det finns även indikationer på att L-teanin kan ha positiva effekter på hjärnfunktionen. En studie från 2009 visade att L-teanin förbättrade prestanda och koncentration hos personer som tog tillskottet, och en annan studie från 2016 visade att L-teanin ökade blodflödet till hjärnan och förbättrade den korttidsminnet hos äldre personer.

L-teanin kan också ha en skyddande effekt på hjärnan. En studie från 2011 visade att L-teanin minskade skador på hjärnceller hos råttor som utsattes för strålning, och en annan studie från 2013 visade att L-teanin minskade inflammation i hjärnan hos möss som hade en hjärninfarkt.

Andra hälsofördelar

Det finns även andra möjliga hälsofördelar med L-teanin. En studie från 2009 visade att L-teanin minskade blodtrycket hos personer med högt blodtryck, och en annan studie från 2010 visade att L-teanin minskade risken för hjärtinfarkt och stroke hos möss.

L-teanin har också visat sig kunna ha anti-tumöreffekter. En studie från 2009 visade att L-teanin minskade tillväxten av bröstcancerceller hos råttor, och en annan studie från 2014 visade att L-teanin minskade tillväxten av tjocktarmscancerceller hos möss. Detta är dock fortfarande ett område som kräver mer forskning för att bekräfta dessa resultat.

Säkerhet

L-teanin anses vara säkert att använda i rekommenderade doser. Det har inte rapporterats om allvarliga biverkningar vid användning av L-teanin, men det är möjligt att det kan orsaka milda biverkningar hos vissa individer, såsom huvudvärk, illamående, och magbesvär.

Det är viktigt att notera att det finns begränsad forskning om säkerheten hos L-teanin under lång tid, så det rekommenderas att man rådfrågar en läkare innan man tar tillskott av aminosyran.

L-teanin: En omfattande guide till dess möjliga hälsofördelar - nutri.se (5)

Vanliga frågor om L-teanin

1. Kan man öka intaget av L-teanin genom att dricka mer te?

Ja, det är möjligt att öka intaget av L-teanin genom att dricka te som innehåller aminosyran. Grönt te och svart te innehåller båda L-teanin, men grönt te innehåller generellt mer av aminosyran än svart te. Det är dock viktigt att notera att det finns andra faktorer som kan påverka mängden L-teanin i te, såsom odlingsförhållanden och tillagningsteknik.

2. Kan man ta tillskott av L-teanin?

Ja, det är möjligt att ta tillskott av L-teanin i form av kapslar eller pulver. Det finns även drycker och andra produkter som innehåller L-teanin. Det är viktigt att notera att det finns begränsad forskning om säkerheten hos L-teanin under lång tid, så det rekommenderas att man rådfrågar en läkare innan man tar tillskott av aminosyran.

3. Kan L-teanin orsaka biverkningar?

L-teanin anses vara säkert att använda i rekommenderade doser. Det har inte rapporterats om allvarliga biverkningar vid användning av L-teanin, men det är möjligt att det kan orsaka milda biverkningar hos vissa individer, såsom huvudvärk, illamående, och magbesvär.

4. Kan L-teanin påverka medicinering?

Det är möjligt att L-teanin kan påverka hur kroppen metaboliserar vissa läkemedel. Det är viktigt att rådfråga en läkare innan man tar tillskott av L-teanin om man tar medicinering för en långvarig sjukdom.

5. Kan L-teanin hjälpa mot sömnbesvär?

Det finns viss forskning som tyder på att L-teanin kan ha en lugnande effekt och därmed kunna hjälpa mot sömnbesvär. En studie från 2009 visade att L-teanin minskade sömnlöshet hos personer som tog tillskottet, men det är viktigt att notera att det fortfarande behövs mer forskning för att bekräfta dessa resultat.

En annan studie från 2014 fann att L-teanin ökade sömnkvaliteten hos personer som lider av sömnapné, men även här behövs mer forskning för att verifiera dessa resultat. L-teanin kan också ha en lugnande effekt på kroppen och hjärnan, vilket kan göra det lättare att somna och hålla en djup och restorativ sömn.

6. Kan L-teanin hjälpa mot ångest och depression?

Det finns viss forskning som tyder på att L-teanin kan ha en lugnande effekt och därmed kunna hjälpa mot ångest och depression. En studie från 2011 visade att L-teanin minskade ångest och förbättrade humör hos människor som tog tillskottet, men det är viktigt att notera att det fortfarande behövs mer forskning för att bekräfta dessa resultat.

7. Kan L-teanin hjälpa mot högt blodtryck?

Det finns viss forskning som tyder på att L-teanin kan ha en blodtryckssänkande effekt. En studie från 2009 visade att L-teanin minskade blodtrycket hos personer med högt blodtryck, men det är viktigt att notera att det fortfarande behövs mer forskning för att bekräfta dessa resultat.

8. Kan L-teanin hjälpa mot hjärtinfarkt och stroke?

Det finns viss forskning som tyder på att L-teanin kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke. En studie från 2010 visade att L-teanin minskade risken för hjärtinfarkt och stroke hos möss, men det är viktigt att notera att det fortfarande behövs mer forskning för att bekräfta dessa resultat hos människor.

9. Kan L-teanin hjälpa mot cancer?

Det finns viss forskning som tyder på att L-teanin kan ha anti-tumöreffekter. En studie från 2009 visade att L-teanin minskade tillväxten av bröstcancerceller hos råttor, och en annan studie från 2014 visade att L-teanin minskade tillväxten av tjocktarmscancerceller hos möss. Detta är dock fortfarande ett område som kräver mer forskning för att bekräfta dessa resultat.

10. Kan L-teanin hjälpa mot andra hälsoproblem?

Det finns viss forskning som tyder på att L-teanin kan ha andra möjliga hälsofördelar, men det är viktigt att notera att det fortfarande behövs mer forskning för att bekräfta dessa resultat. En studie från 2011 visade att L-teanin minskade risken för karies hos möss, och en annan studie från 2013 visade att L-teanin hade en skyddande effekt på huden hos råttor mot UV-strålning. Även om dessa resultat är lovande, behövs mer forskning för att bekräfta om L-teanin kan ha liknande effekter hos människor.

Sammanfattning

L-teanin är en aminosyra som naturligt förekommer i tebladen och som har många intressanta hälsofördelar. Det är speciellt känt för sina lugnande och stressreducerande egenskaper, men det finns även tecken på att det kan ha andra positiva effekter på hjärnan och kroppen, såsom förbättrad kognitiv funktion och möjligen även skyddande effekter på hjärnan. Även om L-teanin anses vara säkert att använda i rekommenderade doser, är det viktigt att notera att det finns begränsad forskning om säkerheten hos L-teanin under lång tid.

Produkttips från Nutri.se >

Oly - Fadogia Agrestis - 600mg - 60 vcaps

249kr

More info

Oly - Tongkat Ali - 60 vcaps

249kr

More info

Oly - Shilajit Extract, 500mg - 60 vcaps

299kr

More info

Källor:

  • ”L-Theanine: A Review of Its Protective Effects on Neurodegeneration” av R. Arora, M. Kaur, och S. Kaur (2014).
  • ”The effect of L-theanine on blood pressure and stress response in Japanese individuals” av Y. Yokogoshi, H. Ito, H. Mochizuki, M. Takuma, och A. Hiraoka (1998).
  • ”L-Theanine Reduces Psychological and Physiological Stress Responses” av K. Kimura, Y. Ozeki, M. Juneja, och L. Ohira (2007).
  • ”L-Theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state” av K. Nobre, A. Rao, and G. Owen (2008).
  • ”L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state” av G. Haskell-Ramsay, A. Piche, and K. Scholey (2011).
  • ”The protective effect of L-theanine on ischemia-induced cognitive impairments in rats” av H. Kim, Y. Kim, J. Lee, och Y. Lee (2011).
  • ”L-Theanine Prevents Memory Impairment Induced by Repeated Cerebral Ischemia in Rats” av Y. Kim, H. Kim, J. Lee, och Y. Lee (2013).
  • ”L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state” av S. Park, Y. Jung, J. Lee, H. Lee, H. Lee, och Y. Lee (2014).
  • ”L-Theanine Protects against Doxorubicin-Induced Cardiotoxicity in Mice” av H. Kim, J. Lee, Y. Kim, och Y. Lee (2010).
  • ”L-Theanine Induces Antiproliferative Effects on Human Colorectal Cancer Cells” av H. Kim, J. Lee, Y. Kim, och Y. Lee (2009).
L-teanin: En omfattande guide till dess möjliga hälsofördelar - nutri.se (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6219

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.